Our Facilities

Ross Valley Nursery School’s thoughtfully designed facility reflects the school’s philosophy of emphasizing self-esteem, dramatic play, creative expression, intellectual development, group relationships, and growth of physical abilities.

The interior features stimulating and interesting elements for preschool-age children, including an art room, a blocks room, a library area, a piano, and plenty of spaces for pretend play.

Outside there is a partially covered play space so that children can play outside most days of the year. The outdoor space includes a climbing structure, an extensive sand area with a waterfall, sinks for water play, a fleet of tricycles, a see-saw, a tire swing, and both grassy and soft-paved areas.

The facility has received many improvements in the 2016-2016 school year, including the following:

  • New roof
  • New flooring
  • New gravel play area
  • New cabinets in the interior and exterior play space
  • New lighting in the block room and middle room
  • Refresh of the children's bathrooms
  • Refresh of the adult bathroom
  • New fencing and side yard gate
  • New gutters and down spouts
  • New playhouse
  • Refinished outdoor tables
  • New office chairs and windows
  • New sump pump
  • Refresh of existing sheds and built new adult shed
  • Replacement of electrical sockets and repair of electrical panel
  • New duct work
 

Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.
— Albert Einstein